Nederland  

                                                                                          

 

Ruinerwold 

Engelgaarde

Bijnamen: Ruinerwolder meer
De Bloemen
Gat van Bleijdensteyn
Bleidenstein
Gat van Ruinerwold
Zandafgraving de Bloemen
Engelhaarden.

Engelgaarde is een veenafgraving met een maximale diepte van 15 meter. Het zicht varieert van 1 tot 5 meter. Als men aan de kant staat kan men al zien of het zicht goed of slecht is. Er zijn geen sanitaire voorzieningen.

Flora & Fauna: baars, brasem, karper, snoek, rietvoorn, driehoeks mossel, kleine modderkruiper, vetje, zwanemossel.

Vergunning (Engelgaarde vergunning) is te verkrijgen via volgende website: Noord Nederlandse Duik Federatie

 

Oostvoorne 

Oostvoornse Meer

Bijnamen: Oostvoornse plassen
Stormvogel
Oostvoornse meer
Loswal
Europoort
Oostvoorne
Slag Baardmannetje

Een diep en uiterst helder (brak)-water (half zoet/half zout) wat sinds jaren één van de belangrijkste oefenplaatsen is voor het sportduiken. De grootte van dit water (270 hectare) bedraagt van Oost naar West 2500 mtr. en van Noord naar Zuid 400 tot 900 mtr. De diepte varieert van 20/25 meter tot 30/35 meter waarbij er enkele putten zijn van net iets meer dan 40 meter. Het Oostvoornsemeer behoort tot de provincie Zuid-Holland, in het zogenaamde Rijnmondgebied.

Ontstaan

Het Oostvoornsemeer ontstond in het begin van de jaren zestig toen uit de oude waterweg naar Rotterdam zand werd gewonnen om de Maasvlakte op te kunnen spuiten. Het ontstond in twee fasen, allereerst het meest oostelijke deel dat met een dam van zee was gescheiden. Later heeft men westelijk van deze dam een andere dam opgetrokken en het westelijk deel uitgediept. Op de Maasvlakte die aldus was ontstaan, werd een industriegebied neergezet met onder andere overslaghavens en een elektriciteitscentrale. De dam tussen de Noordzee en het meer is een beschermd natuurgebied.

De vissen

Het meer is door zijn geïsoleerde positie bepaald vissoortenarm, maar we vinden hier toch de driedoomige stekelbaars (Gasterosteus aculeatus), paling (Anguilia anguilla), tarbot (Platichthys fiesus), dikkopjes (Pomatoschistus minutus), donderpadden (Myxocephalus scorpius), puitaal (Zoarces viviparus), uitgezette regenboog-forellen (Salmo trutta), strandgapers (Mya arenaria) en kokkels (Cerastoderma edule) en een populatie haring (Clupea harengus). In de winter zien we hier zelfs flamingo's waden in het ondiepe water.

 

Sanitaire voorzieningen zijn aanwezig.

 

Kempervennen

De Kempervennen is een zoetwaterplas dat is gelegen op het Center Parcs complex in Westerhoven. Maximale diepte 14 meter. Veel voorkomende vissen zijn hier: snoeken, karpers, baarzen enz. De grote attractie zijn de drie grote meervallen die zich meestal ophouden bij het vlot in het ondiepe gedeelte.

Bij het meer zit de duikschool Padi 5* CDC Diversity.

Fles vullen en uitrusting huur mogelijk. Sanitaire voorzieningen aanwezig.