Cuba                                                                                                           

Click for Holguin, Cuba Forecast

Algemeen:

Republiek in het Caribische gebied, 110.860 km2, met 10,82 miljoen inwoners. 
Hoofdstad: Havana (La Habana). 
Munteenheid is de Cubaanse peso, onderverdeeld in 100 centavos. Met de lokale peso kan je alleen terecht op straat; als je aan stalletjes iets wil eten, of in sommige staatswinkels. Bij sommige trein- en busstations mag je ook nog met peso's betalen, maar bij de grotere moet je als buitenlander meestal in US$ betalen. Je betaalt dan evenveel dollars als de Cubaanse peso's, wat er grofweg op neer komt dat je twintig keer zoveel betaalt. 
Nationale feestdagen zijn 1 januari, de dag waarop Castro in 1959 aan de macht kwam, 26 juli, de dag van de (mislukte) opstand in 1953 van Castro tegen het bewind van dictator Batista, en 10 oktober, de dag waarop de onafhankelijkheidsoorlogen worden herdacht. Che Guevara zie je overal en is onmisbaar in het Cubaanse straatbeeld.

                                                   

Cuba maakt deel uit van de oost-westlopende Midden-Amerikaanse gebergteketen. Midden op het grootste eiland van de Westelijke Antillen liggen hoge bergketens. In het zuidoosten ligt de gemiddeld 1700 m hoge Sierra Maestra (Pico Turquino, 2005 m), in de provincie Las Villas de ca. 1200 m hoge Cordillera de los àrganos. In Oost-Cuba komen veelvuldig aardbevingen voor. De noordkust is steil en rotsachtig; er zijn veel koraalriffen. De bergachtige zuidkust wordt onderbroken door enige vlakten die tot de zee doorlopen. 

              
                    

Klimaat

Er heerst een tropisch en vochtig klimaat. In Havana varieert de temperatuur van 9 tot 41; in juli bedraagt de gemiddelde temperatuur 27, 7, in januari 21,3. De regentijd duurt van mei tot november en wordt gekenmerkt door hevige onweer. Het regent dan overigens niet de hele dag: elke dag rond 18.00 uur valt een zware stortbui van ongeveer een half uur. Het koelere droge seizoen is niet geheel zonder regen. De gemiddelde jaarlijkse neerslag is 1270 mm. Orkanen komen soms voor. De beste reistijd is dus van november tot april-mei. 

Elektriciteit
Het voltage is 110 V (sommige hotels 220 V). Neem een adaptor en een verloopstekker mee, deze zijn niet op Cuba te koop.

Fooien
Fooien worden op prijs gesteld. Bepaal het bedrag naar eigen inzicht.

Geldzaken
De munteenheid in Cuba is de Cubaanse Peso. Deze is onderverdeeld in 100 centavos. Het is verstandig om US dollars mee te nemen, want veel aankopen worden in US dollars berekend. Wissel niet teveel geld om in pesos. Wanneer u toch wilt wisselen, dan kunt u dit doen bij officiële banken en wisselkantoren. De banken zijn geopend van maandag tot en met vrijdag 08.30 tot 14.30 uur. Eventueel kunt u geld omwisselen bij uw hotel. Wisselen op de zwarte markt is verboden. Pesos mogen niet in- of uitgevoerd worden. Girobetaalkaarten, eurocheques en de creditcards en travellers cheques van American Express en Diner's Club worden niet geaccepteerd. De creditcards van Visa en Mastercard/Eurocard worden wel geaccepteerd, evenals de traveller's cheques van Thomas Cook.

Grensdocumenten
U dient in het bezit te zijn van een geldig paspoort dat nog 6 maanden na terugkeer in Nederland geldig is. Een visum is nodig in de vorm van een toeristenkaart. In het algemeen verzorgt uw reisorganisatie de toeristenkaart. Informeer vooraf bij uw reisbureau. Indien u een andere nationaliteit heeft, kunnen andere voorwaarden gelden met betrekking tot grensdocumenten, visa en inentingen.

Bij vertrek dient u op het vliegveld een luchthavenbelasting van US$ 25,- per persoon te betalen (is verhoogd naar $ 25 per 1 jan 2003).

Kleding
Neem lichte zomerkleding van katoen, linnen of zijde mee en vergeet niet om badkleding en zonnebril mee te nemen. Voor de avonduren (en de airconditioning) is een trui handig; ook een regenjas kan van pas komen.Topless zonnen is niet toegestaan.Velen onder u zullen in Cuba willen wandelen, zodat goede en stevige wandelschoenen onontbeerlijk zijn.

Noodgevallen
De medische voorzieningen zijn goed. In de toeristische gebieden zijn 24 uur per dag medische posten aanwezig

Postkantoor
Postkantoren zijn geopend van maandag tot en met vrijdag van 8.00 tot 12.30 uur en 13.30 tot 17.00 uur. Een kaart of brief die u vanuit Cuba naar Europa stuurt is soms 8 weken onderweg!
Tip: Neem postzegels uit Nederland mee. Koop ter plaatse kaarten en plak hierop de Nederlandse postzegels. Vraag dan aan andere vakantiegangers die eerder naar huis gaan, of zij deze kaarten bij aankomst op schiphol even op de post willen gooien.

Souvenirs
Havana sigaren (goede sigaren kosten gemiddeld $ 4,- per stuk), panamahoeden en rum (Havana Club). Verder kunt u voorwerpen van aardewerk en leer kopen.

Taal
Spaans. In de hotels en incidenteel in steden kunt u met Engels terecht.

Telefoneren
Rechtstreekse telefoongesprekken vanuit Cuba naar Nederland of België kunt u via de receptie van het hotel aanvragen. De kosten bedragen circa $ 6 per minuut. Rechtstreeks telefoneren vanuit Nederland of België naar Cuba kan alleen naar Havana en Guardalavaca. U moet dan het nummer 00 - 53 draaien, gevolgd door het nummer van het hotel/persoon die u wenst te spreken. Wanneer u wilt telefoneren naar een plaats buiten Havana, moet u dit gesprek aanvragen via de PTT (tel. 06-0410).

Tijdverschil
In Cuba is het 6 uur vroeger dan in Nederland. De vliegtijd is ongeveer 9 uur.

Vervoer
Lijndiensten dient men uiterlijk 7 dagen of wanneer u korter verblijft 72 uur voor vertrek te herbevestigen bij het plaatselijke kantoor van de luchtvaartmaatschappij waarmee u terug of doorvliegt. Indien u met een chartervlucht bent gekomen en een pakketreis met accommodatie heeft geboekt zal in het algemeen de lokale vertegenwoordiger van uw reisorganisatie de vlucht herbevestigen.

Het openbaar vervoer op Cuba is vaak slecht. De bussen zijn meestal overvol en rijden onregelmatig. De wachttijden zijn in het algemeen lang. Voor het reizen met de trein geldt het zelfde verhaal. Wanneer u met het openbaar vervoer wilt reizen, dan is het belangrijk dat u enkele woorden Spaans spreekt.

Taxi's kunt u in hotels bestellen; het bedrag op de meter wordt aangegeven in US dollars. U doet er verstandig aan van om vooraf een ritprijs af te spreken. Tarieven voor taxiritjes kunt u ook eerst bij de hotelbalie navragen.

Water
Het leidingwater is drinkbaar, maar als u geen risico's wilt lopen, dan kunt u bronwater drinken. Flessen bronwater zijn overal te koop.

Winkels
De meeste winkels zijn geopend van maandag tot en met zaterdag van 8.30 tot 12.00 uur en van 14.30 tot 19.00 uur; elke 2e zaterdag zijn de winkels gesloten. Toeristen kunnen in de speciale INTUR winkels boodschappen doen.

Guardalavaca

Juni/juli 2003

Superclub Breezes Costa Verde ligt aan de mooie witte zandstranden van Playa Pesquero bij Guardalavaca in de provincie Holguin. het management is in Nederlandse handen. Dit ressort werkt met de all-inclusive formule. Wat ook inclusief is, is het duiken! (en waterskien). Het ligt op 50 km van de luchthaven van Holguin en 15 km van Guardalavaca. Deze omgeving wordt gedomineerd door een weelderige kleurrijke vegetatie. 25 juni gaan we drie weken daar naar toe. Normaal gaan we altijd twee weken maar omdat het land erg groot is en meer te bieden heeft dan alleen duiken gaan we dus drie weken. 

   
                   het zwembad met swim-up bar                                                        één van de hotel gebouwen    

Ligging: Het complex ligt afgescheiden door een klein moeras (natuurgebied) direct aan het witte zandstrand van Playa Pesquero, dat door de natuurlijke baaivorming perfect in in het caribische plaatje past, Op ca. 50 km bevindt zich de luchthaven van Holguin ''Frank Pais"

 

Reisverslag Cuba:

Na een vlucht van 12 uur en 40 minuten met een tussenstop van 1 uur in Punta Cana (Dominicaanse Republiek) Landen we eindelijk in Holguin (locatie 743 km van Havana City). Daarna een uur in een busje en dan zijn we bij het hotel. Dit hotel is groot opgezet met alle luxe die men zich maar kan wensen. Het eten is internationaal en zeer uitgebreid. De kwaliteit is goed. Water uit de kraan kan men niet drinken. Het water dat men krijgt, smaakt niet echt super, maar er zijn ook flessen water te koop.

Strand bij het hotel

De excursies vallen een beetje tegen. Ook het wel of niet doorgaan van een excursie is ongeveer 50 %. Dus hou hier rekening mee. Wij hebben de challenge tour met de jeep en de helikopter vlucht naar Santiago de Cuba gedaan. Allebei zeer mooie excursies. 

Challenge Tour

Met de jeep door Cuba crossen. Dit is één van de mogelijkheden om de andere kant van Cuba te ontdekken. We vertrekken s'morgens en al snel verlaten we de geasfalteerde weg. We komen in een klein dorpje en maken een bezoek aan een plaatselijk artsen post. Hier krijgen we uitleg hoe deze voorziening werkt. Er is één arts voor 120 Cubanen. Deze voorziening is gratis. Onderweg komen we regelmatig ossenkarren en paardenkarren tegen het vervoermiddel op het platteland. De mensen zijn zeer vriendelijk en af en toe denk ik wie is hier nu de atractie. 

       

Na de artsen praktijk gaan we naar een kleine boerderij. We worden getrakteerd op lekker vers fruit en cocosmelk, terwijl de varkens, kippen, geiten en honden gezellig om je heen slenteren. Hier krijgen we de mogelijkheid lekker rond te lopen en te kijken. Intussen kon men gebruik maken van de mogelijkheid om paard te rijden. Daarna weer de jeep in en lekker rijden door het ruige landschap. De mate van ruigheid van de weg viel reuze mee, dus de rug wordt redelijk ontzien. Na een poosje komen we bij een strandje waar we even kunnen zwemmen. Daarna is het tijd om de maag te vullen. We komen bij een terrasje met een zeer mooi uitzicht waar we van onze lunch kunnen genieten. Na weer een poosje rijden komen we in een baai terecht waar met kleine speedbootjes gaan varen. Men moet deze zelf besturen. Daarna de jeep weer in waarna we weer richting hotel rijden. 

Santiago de Cuba

Al vroeg worden we met de bus opgehaald en naar een vliegveldje gebracht waar de helikopter al op ons staat te wachten. Het is een oud Russisch toestel waarmee vroeger militairen werden vervoerd. Er was plaats voor 22 mensen. Iedereen keek toch wel een beetje gespannen toen we vertrokken in het oude barrel maar na een minuut of 5 was dit gevoel verdwenen en konden we genieten van uitzicht. Na 40 minuten landen we op het vliegveld en gaan per bus verder om Santiago te verkennen. We gaan eerst na een oud fort met een schitterend uitzicht over de zee. Hier zaten we precies op de punt met de scheiding Atlantische zee en de Caribische zee. 

Daarna brengen we een bezoekje aan het plein van de revolutie. Onze gids wist heel veel te vertellen over de geschiedenis van Cuba, maar iets teveel voor mij om te onthouden. Hun nationale held heet Jose Marti en was een generaal die de Spanjaarden heeft helpen verdrijven uit Cuba.

Het is heel erg warm in Santiago de Cuba. Het pleintje in het centrum is het heel erg leuk maar niets bijzonders. Hieronder een van de straatjes in Santiago waar zich over het algemeen weinig toeristen bevinden. De trip naar de sigarenfabriek ging niet door. Deze fabriek was om de week gesloten op zaterdag. Maar niet getreurd er zijn winkels genoeg waar je sigaren kunt kopen. Een beetje goede sigaar kost ongeveer $ 3,50.

  

Een andere excursie:
Ook een aanrader is de halve dag zwemmen met de dolfijnen. Wij hebben dit niet gedaan maar iedereen die daar naar toe ging was laaiend enthousiast. Tip: ga niet in de maanden juni t/m augustus, want dit zijn de warmste maanden in Cuba en dit is erg vermoeiend als je veel excursies wilt maken.

Het duiken

s' Morgens om iets voor negen gingen we onze spullen klaarmaken om vervolgens naar de boot te lopen (30 meter). Tweede duik is om 14.00 en de introductie duik is om 11.00. Men gebruikt bij deze duikbasis 10 liter staal flessen. De huuruitrusting oogt redelijk goed. De boot komt niet bij de steiger dus om aan boord te komen moet men 10 meter door het water lopen/zwemmen. De boot vaart in ongeveer 25 minuten naar de duikstek. Het waait erg dus de boot schommelt nogal, wat het omhangen niet erg gemakkelijk maakt. Je kon achter van de boot het water instappen of een rol achterover via de zijkant maken. Als iedereen in het water lag werd er afgedaald naar 20 meter. Hiernaar gingen we meestal naar een diepte van plusminus 35 meter. De gemiddelde duiktijd was ongeveer 45 minuten. De water temperatuur is 27 graden. Stroming weinig tot geen.

De mooiste duikplaatsen vond ik Sirena en Corona. Deze bevinden zich op ongeveer 35 minuten varen van de duikbasis, en liggen nagenoeg naast elkaar. Ze worden vaak samen bezocht in één duik. Tijdens de hele duik wordt je achtervolgd door een enorme Jew Fish.

Sirena (2x)
Maximale diepte: 27 meter
Wall met veel koraal en vooral hersenkoraal
Vissen: red grouper, jew fish, emperor angelfish, french angelfish, pork fish, yellow snapper, stoplight parrot fish,trunk fish.

     

Corona (2x) (drift duik)
Maximale diepte: 40 meter 
Bestaat uit twee wall's die naar elkaar toelopen. Hier komen veel sponzen en vis en koraal voor.
Vissen: spider crab, parrot fish, kleine groupers, jew fish, french angel fish grote puffer, coney groupers, baracuda


           

Zaeta
Maximale diepte: 30 meter
Deze site is genoemd naar het wrak dat hier gezonken is. De kiel ligt op 25 meter. Geen kajuit en schroef meer. Het wrak is ongeveer 10 meter lang.
Vissen: trompet vis, coney grouper, parrot fish, kreeft.

    

Pesquero Sponge (2x)
Maximale diepte: 37 meter.
Veel en verschillende soorten sponzen.
Vissen: baracuda, spotted drum


Punta Pesquero
Maximale diepte: 21 meter
Vissen: baracuda, jew fish, coney grouper, surgeon fish


Gran Cañon
Maximale diepte: 32 meter
Vissen: parrot fish, 4 eye butterfly fish, blue tang, squril fish.


Cadena de Vita (2x)
Maximale diepte: 38 meter
Deze site kenmerkt zich door de lange ankerketting bezaaid met koraal. Ik schat de lengte op ongeveer 60 meter.
Vissen: kreeft, krab, squiril fish

    

Plaza Azul
Maximale diepte: Door spleet naar 30 meter.
Vissen: grote krab, schorpioen vis, trompetvis, papagaai vis.

El Coral
Maximale diepte: 22 meter
Veel klein spul en veel koraal.

Meer foto's, klik op deze link

 

 

Varadero

Mei 2005

Het hotel heet Iberostar Varadero. Het is een 5* all-inclusive resort met alles er op en er aan. Dus echt voor de verwende vakantieganger, ik dus ha ha.

Varadero

Het in 1880 gestichte Varadero ligt op een smalle landtong, 140 kilometer ten oosten van Havana. In het begin van deze eeuw werd dit langgerekte stuk schiereiland, ongeveer 20 kilometer in lengte, ontdekt door de rijke Amerikanen en Cubanen. Zij onderkenden al dat dit stukje Cuba, een leuke stek is om de vrije tijd door te brengen. Het schiereiland Hicaco werd, voordat het door de toeristen werd ontdekt, bewoond door eenvoudige vissers en was een gebied van zoutmijnen, die heel Cuba van zout voorzagen. Nu wordt het vrijwel geheel in beslag genomen door Varadero. Aan de noordkant van het schiereiland ligt het mooiste strand van Cuba, van een fijnkorrelig koraalzand, dat de zacht kabbelende zee zijn schitterende turquoise kleur geeft. Vlak voor de kustlijn ligt een koraalrif, wat er samen met een immer aanwezige lichte, verfrissende wind voor zorgt dat er volop watersporten mogelijk zijn. Kortom Varadero is een paradijs, of u nu liever lekker in de zon ligt, met een Cuba Libre in de hand, en af en toe een frisse duik neemt, of dol bent op snorkelen, surfen of diepzeeduiken.

Ligging: aan de noordkust van Cuba, in de provincie Matanza, ongeveer 140 kilometer ten oosten van Havana. Varadero heeft een eigen luchthaven op ongeveer 35 kilometer van de stad. Stranden: de noordkant van het schiereiland bestaat uit een 12 kilometer lang, schitterend zandstrand wat op enkele plaatsen door rotsplateaus wordt onderbroken. Ontspanning en vermaak: volop restaurantjes, bars en discotheken. De meeste gelegenheden hebben een terras. Verder is er een bioscoop, een amfitheater, een nachtclub en een cabaretbar. In de hotels zijn er volop live shows. Qua sporten zijn er mogelijkheden voor tennis, golf, parachutespringen, mingolf en paardrijden. Watersport: windsurfen en zeilen bij diverse accommodaties, duiken bij duikschool Barracuda, banana- en tuberiding, waterskiën, jetski en waterscooter verhuur, parasailing, kano-, snorkel-, waterfiets- en motorbootverhuur en diepzeevissen. Bijzonderheden: deze populaire badplaats is boven alles: zon, zand, zee en vertier.
 

Het duiken wordt georganiseerd door Barakuda diving in geheel Varadero. Dus alle kleine centra's zijn hetzelfde. Ik had 8 duiken geboekt maar ben na 2 duiken afgehaakt. Barakuda diving heeft een zeer onprofessioneel, zeer klant onvriendelijk en gevaarlijk beleid. Ik raad dan ook ten strengste af om hier te gaan duiken.

- Pickup is structureel 20 minuten te laat.

- De eerste dag was ik mijn bonnetje vergeten. Na telefonisch contact met het boekingskantoor in ons hotel waar werd bevestigd dat ik betaald had vond men het toch nodig mij niet te laten duiken en kon ik met de taxi naar huis.

- Geen uitleg en hulp bij het monteren en in de boot slepen van je uitrusting en tank.

- Na de duik moesten de klanten alle flessen (12 staal) uit de boot naar het duikcentrum slepen.

- Tijdens het opstijgen kwam ik vast te zitten in de vislijn van de bemanning die (bij de trap om de boot in te komen) aan het vissen waren. Ik kon me na enige tijd bevrijden en heb op de boot de duikgids hierover aangesproken en die kon op dat moment geen Engels meer. Vreemd hij had de briefing een uur daarvoor nog in het Engels gedaan.

- Briefing was zwaar onvoldoende.

- Tijdens de briefing werd gevraagd bij een bepaald handsignaal de manometer te laten zien zodat de flesdruk kon worden afgelezen. Toen vroeg hij, heeft iemand nog vragen en ik zei ja ik heb geen manometer (ik heb een Vytec met zender). Hij keek mij 3 seconden aan en zei toen oh no problem. Hoezo no problem ze laten je dus gewoon duiken zonder manometer naar een diepte van 30 meter.

- De zee was erg ruw en de mensen konden amper in de benen blijven. Maar niemand van de bemanning of duikgidsen die ook maar een poot uitstak om de duikers te helpen. Met als gevolg dat verscheidene mensen vielen en daar bij hun knieën lelijk openhaalden en hun hals schaafden.

    

- Een Engelse vrouw werd getrakteerd met een anker op haar heup en had het daarna direct bekeken bij Barakuda.

- Tijdens de duik werd er bijna niet omgekeken naar de duikers.

- Duikers met openwater brevet en 12 duiken werden rustig meegenomen naar 28 meter.

- Logboek werd niet ingekeken.

- Oppervlakte interval was erg kort.

- Water aan boord moest men betalen.

- Zuurstof e.d. heb ik niet gezien aan boord.

- Mijn tweede fles was leeg kreeg toen gelukkig een ander. Lege en volle flessen worden dus slecht gecontroleerd.

- Vulgraad flessen 170/180 bar

- Tweede dag duiken kwamen ze weer te laat. Ze vertelden dat de bootduik niet door ging en dat we met de bus 3 uur gingen rijden om een strand duik te maken. Plus bijbetaling van 10 euro. Dacht het niet dus, bonnetjes ingeleverd en geld terug gevraagd. Het Zwitserse echtpaar wilde het nog even aanzien maar ook zij werden iedere keer verrast met de trip van drie heen en drie uur terug voor de strandduik en hebben ook maar hun geld terug gevraagd. Later deze week hoorde ik steeds meer mensen die daar niet meer wilde duiken en hun geld terug vraagden.

- Ik wou het hier verder bij laten. Ik kan nog wel even doorgaan, maar ik denk dat het wel duidelijk is.

Dus don't dive with BARAKUDA


Wrak Russische patrolboat gezonken in 1999.