Malediven            

Click for Male, Maldives Forecast

Sun Island

Mei 2006

 

Sun Island Resort & Spa ***** 

Ari Atol

De ligging is bijna paradijselijk: Sun Island Resort & Spa ligt op het schitterende eiland Nalaguraidhoo, met exotische en tropische bloemen en mooie tuinen die u leiden naar adembenemende, pure safierblauwe lagunes. Sun Island biedt u een uitstekende service en een keuken met wereldklasse.

Ligging
Direct aan het strand • In het zuiden van het Ari Atol
 

Faciliteiten
Discotheek • Winkeltjes • Schoonheidssalon • Internetaansluiting op de kamer (betalend) • Roomservice (betalend)


Eten & drinken
Hoofdrestaurant & bar Maaniya (maaltijden in buffetvorm) • Guraamuli grill & bar met verse visgerechten, vleesgerechten en grills • Restaurant & bar Al Pontile met Italiaanse en Japanse gerechten • Restaurant & bar Southern Star met Indische gerechten • Restaurant & bar Sun Star met Thaise gerechten • A la carte coffeeshop Vani voor lichte maaltijden, internationale gerechten en ijsjes • Hoofdbar Mekunu (24/24 u.), beachbar (24/24 u.), Club Green House bar gelegen in het het hart van het eiland, lobbybar, poolbar • Formule All In (facultatief): zie kadertje


Verblijf

Deluxe kamers (2-3 pers.) aan het strand gelegen met badkamer (douche, haardroger), individuele airconditioning, dubbel bed, telefoon, satelliet-TV met internetaansluiting (betalend), minibar, safe (gratis) en terras met zeezicht (type 20) • Ruimere super deluxe kamers (2-3 pers.) aan het strand gelegen met badkamer (bad, douche in open lucht, haardroger) in toeslag (type 21) • Waterbungalows (2-3 pers.) in een paalwoning met badkamer (bad, haardroger) op aanvraag en in toeslag (type 22) • Kinderbedje (0-2 jaar) gratis (niet mogelijk bij maximale bezetting) • 350 kamers
 Sport & ontspanning
Zoetwaterzwembad, kinderbad • Gratis ligzetels en parasols aan het zwembad en het strand • Gratis handdoekenservice • Gratis: pingpong, basket • Betalend: tennis (met verlichting), squash, volleybal, badminton, fietsenverhuur, Spa, aerobic, gym, sauna, stoombad, bubbelbad • Aan het strand en betalend: duiken, windsurfen, catamaran, kano, waterski, kneeboard, banana, jetski • Dagelijks animatieprogramma
   

All In facultatief

• Alle maaltijden in buffetvorm • Gasten die verblijven in een deluxe of super deluxe kamer nemen de maaltijden in hoofdrestaurant Maaniya, gasten die verblijven in een waterbungalow nemen de maaltijden in restaurant Southern Star • Koffie, thee, minisandwiches en cake in coffeeshop Vani (16-18 u.) • Onbeperkt alcoholische en niet-alcoholische dranken in het hoofdrestaurant, de hoofdbar, poolbar, beachbar en tijdens thema-diners (frisdranken, mineraalwater, vruchtensap, bier, rode en witte huiswijn, sterke dranken van het huis enkel in de hoofdbar, poolbar en beachbar) • Dagelijks 1 fles mineraalwater op de kamer • Koffie- en theeset voorzien in de waterbungalows • Volgens beschikbaarheid: tennis, indoorbadminton, squash, stoombad, sauna, bubbelbad, gym, vogelpik, pingpong, basket- en volleybal, snooker • Animatie: wekelijks sporten aan het Mekunu Bar-strand, culturele shows, livemuziek, disco en karaoke • 1 excursie 'nachtvissen' en 1 halve dag eilandexcursie per pers./verblijf • Fles wijn en fruitmand bij aankomst voor trouwe gasten • Fles wijn en cake voor zilveren en gouden huwelijksverjaardagen
 

 

Vliegtijden
Een rechtstreekse vlucht naar Colombo duurt ongeveer 14 uur. Male ligt op 1 uur vliegen van Colombo. De overstaptijd in Colombo varieert, afhankelijk van de dag van vertrek. Indien u direct vanuit Male terug naar Nederland wilt vliegen is meestal een overstap in Colombo noodzakelijk.

Vertrekbelasting
Houdt u aan het einde van de reis rekening met de vertrekbelasting op het vliegveld. Dit bedraagt circa
USD 10 per persoon.

Meldingstijd luchthaven
Wij verzoeken u uiterlijk twee uur voor vertrek op de luchthaven aanwezig te zijn. In verband met mogelijke drukte bij de incheckbalie en eventuele tax free aankopen adviseren wij u echter eerder aanwezig te zijn ( 3 uur )

Tijdsverschil
Het is in Malé 4 uur later dan in Nederland in de wintertijd, in de zomer is er 3 uur tijdsverschil.

In- en Uitcheck Accommodatie
U dient er rekening mee te houden dat u op de dag van aankomst rond 12.00 uur kunt inchecken.
Op de dag van vertrek dient u uw kamer rond 11.00 uur te verlaten. Bij aankomsten na 15.30 uur wordt u de eerste nacht in Male ondergebracht. De volgende dag volgt de transfer naar het Resort.

 

De reis

Vertrek Schiphol: woensdag 10 mei 15.55

Tussenstop: Colombo 02.01 - 03.10

Aankomst Male: donderdag 04.49

Aankomst Sun Island: met watervliegtuig 06.32

 

Duikinformatie

De Malediven hebben een onderwaterwereld die haar weerga nauwelijks kent. Er zijn niet alleen gevariëerde en fraaie koraalriffen, maar er is een visrijkdom die je gezien moet hebben om erin te kunnen geloven. Niet alleen de aantallen vissen zijn enorm, ook de soortenrijkdom. Je kunt er een zeer uitgebreid scala bont gekleurde koraalvissen verwachten, maar ook regelmatig grote vis. Je vindt er snapper, pufferfish, adelaarsroggen, trompetvissen, clownsvissen, papegaaivissen, sweetlips, eenhoorntjes, doktersvissen, stingrays en ga zo maar door. Wie naar de Malediven is geweest en geen haaien, grote baarzen, barracuda's, murenen, roggen, schildpadden en dergelijk moois heeft gezien, heeft gewoon niet goed gekeken. Manta's komen er regelmatig voor. Een goede raad: kijk regelmatig in het blauw en beperk je niet tot de riffen. Het onderwaterzicht is wisselend. Het water is zeer voedselrijk, vandaar ook het grote aantal vissen.
Het onderwaterzicht wisselt het hele jaar sterk en is mede afhankelijk van het tij en maanstand. Het is echter vrijwel nooit minder dan zo’n 15 meter en bijna altijd aanzienlijk beter, zo’n 25 meter of zelfs meer tot 50 meter maximaal. De beste tijd is tussen half januari en half maart, maar ook dan kun je geluk of pech hebben. Het is in die tijd echter ook het warmst, door gebrek aan wind. De watertemperatuur variërt tussen de 27 en 30 graden Celsius. Een 3mm pak is over het algemeen voldoende. Als je neigt het snel koud te krijgen neem dan een 5mm pak.

De Malediven hebben over het algemeen zeer stromingsrijk duikwater veroorzaakt door de regens. Over het algemeen van het oosten naar het westen tijdens de noordoosten moessons van december tot en met april en van het westen naar het oosten tijdens de zuidwest moessons van mei tot en met november. Ook de ligging van de eilanden, de riffen en de "thila’s" (ondiepe stukken/riffen tussen de atollen waar bij de laagste waterstand de lokale boten nog overheen kunnen, ze liggen in kanalen) veroorzaken veel onregelmatigheid in stromingen en hun richtingen. Driftduiken zijn op de buitenriffen dus dagelijkse praktijk en men is hier volledig op ingesteld. De boot ankert niet en pikt je na de duik op. Het geeft je de kans om meer vissen, koraal en steenformaties te zien dan anders. Met wat onzekere en beginnende duikers wordt zeker rekening gehouden en er duikt altijd minimaal een ervaren divemaster mee en er is een ervaren crew aan boord. Driftduiken is makkelijk en veilig zolang je er maar voorzichtig mee omgaat en dat doen ze op de Malediven. Diverse eilanden zijn dan ook prima geschikt voor beginners- of een vervolgcursus. Door de naar verhouding wat moeilijkere omstandigheden ben je hier al een heel behoorlijke duiker na je eerste cursus. Een huisrif bij een eiland maakt dat je als ervaren duiker zelfstandig van de kant af kunt duiken. Het maakt je dus vrijer. Er wordt van elke duiker verwacht dat hij een proefduik maakt om na te gaan wat het niveau is. Een brevet als zodanig zegt een instructeur daar weinig. Meestal moet je voor een proefduik met de boot mee, omdat er geen tijd is dit van de kant af te doen. Soms wordt een een vaste vergoeding voor het flessendragen gevraagd. Reken op $3,- per dag. Geef iets extra als de service echt goed is geweest. Een duikcomputer is verplicht.
 

Klimaat
Tropisch warm met gemiddelde temperaturen tussen 25 en 35°C.
Het zeewater komt er zelden onder de 26°C.
Het land is groen, dus het regent er regelmatig, het meest van mei tot en met september/oktober. Normaal gesproken zijn het korte, hevige buien waarna de zon zo weer schijnt. Ook rond de maand december tref je nog wel eens regen en met name tijdens de kerstvakantie is er dikwijls een tussenmoesson. De temperaturen blijven echter aangenaam. Waaien kan het er het hele jaar door, vooral als er ook buien zijn.

Temperatuur Jan  Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec
Lucht /dag (ºC) 30 30 31 31 31 30 30 30 30 30 30 30
Neerslag (dagen) 15 7 4 7 18 17 16 20 26 23 17 18
Water (º C) 28 29 29 30 30 29 28 29 28 28 29 28

 

Het duikcentrum op Sun Island heet : little Mermaid Dive Centre

Het personeel op sun island is niet erg vriendelijk op op het duikcentrum heerst ook een onvriendelijk klimaat. De divemasters op de boot zijn van de maledieven en stellen het zeker niet op prijs dat je tijdens of na de briefing vragen stelt. Een beetje jammer. Op de boot heerste dan ook altijd een grafstemming. (De Duitse instructeur die daar werkte was heel erg vriendelijk. Alleen jammer dat wij daar op deze vakantie alleen maar in aanraking mee kwamen met de checkdive). Deze onvriendelijkheid verschilt per eiland. Een ober op Male wist ons te vertellen dat hij al meerder klachten gehoord had van mensen die op dit eiland waren geweest.

 

Het duiken op zich was matig in vergelijking met Egypte. Als je geen walvis haai ziet of een manta is de duik gewoon te noemen. Het koraal is ook niet erg bijzonder. Het zicht was gemiddeld 10 meter. Het hotel was wel super. Het eten en de kamer waren zeer goed. Ons huisje stond direct aan het strand en het uitzicht was heel erg mooi. Wat ook heel erg leuk was was het voeren van de grote roggen. ze kwamen tot op het strand om het voer uit je handen te eten.

Conclusie: We willen nog wel een keer terug naar de Maledieven maar zeker niet naar dit eiland en duikcentrum.

Stingray feeding elke avond om 21.00

Watervliegtuig die ons in 45 minuten naar het hotel vloog

Walvishaai ongeveer 6 meter.